Jak wybrać dobrą wędlinę?
Data publikacji 13 października 2023
Wędliny to bardzo popularne produkty w kuchni polskiej. Do wyboru są różne rodzaje mięs, które przyrządza się też na kilka sposobów. Jak dokonać właściwego wyboru, na co zwrócić uwagę podczas zakupów? Poniżej znajdziesz kilka pomocnych wskazówek.
Pochodzenie i jakość mięsa
Zwróć uwagę przede wszystkim na skład produktu. Wysokiej jakości wędliny powinny być produkowane z mięsa pochodzącego od zwierząt hodowanych w odpowiednich warunkach. Zwróć uwagę na ilość mięsa w 100 g gotowego produktu. Unikaj wędlin, które mają w składzie dużo dodatków, takich jak woda, skrobia czy soja. Część z nich może też zawierać cukier, barwniki, wzmacniacze smaku czy konserwanty.
Metoda wędzenia
Tradycyjnie wędzone mięso ma bogatszy smak w porównaniu do produktów wędzonych chemicznie. Jeśli na opakowaniu jest informacja o naturalnym wędzeniu na drewnie, to zazwyczaj świadczy o wyższej jakości produktu.
Dodatki i konserwanty
Warto wybierać wędliny z jak najmniejszą ilością sztucznych dodatków. E-numery to często konserwanty i ulepszacze, które nie powinny znaleźć się w produktach dobrej jakości. Czytaj też te informacje, które są zapisane na opakowaniu drobnym drukiem. Im bardziej ubogi skład, tym wędlina będzie zdrowsza. Unikaj m.in. MOM-u, aromatu dymu wędzarniczego, fosforanów i solanki, białka sojowego czy skrobi, karagenów, gum i pektyn.
Wygląd i konsystencja
Dobrze, jeśli wędlinę można zobaczyć przez opakowanie. Powinna mieć jednolity kolor, bez plam czy nadmiernego tłuszczu. Nie powinna być gąbczasta ani błyszcząca czy mieniąca się kolorami. Świadczyłoby to o wysokiej zawartości wody i konserwantów. Wiele z nich, mimo że zachęcają smakiem i wyglądem, to podróbki naturalnych i przygotowywanych zgodnie z tradycyjnymi recepturami produktów.
Regionalne specjały
W różnych regionach Polski, jak i innych krajach, produkuje się charakterystyczne dla danego miejsca wędliny – jak m.in. szynka parmeńska, chorizo, kaszanka. Przy wyborze warto zwrócić uwagę na regionalne specjały, które mogą być nie tylko smaczne, ale także stanowić ważny element lokalnej tradycji.
Domowa wędlina
Możesz też upiec kawałek mięsa (szynkę, polędwicę, pierś indyka, filet kurczaka) i kroić go w plastry na kanapki. Jeśli masz czas i ochotę, możesz też samodzielnie przygotować domową wędlinę, np. szynkę. Potrzebne jest dobrej jakości świeże mięso, sól i ulubione przyprawy.
Wybór dobrej wędliny to nie tylko kwestia smaku, ale też jakości składników, metody produkcji i świeżości. Biorąc pod uwagę powyższe wskazówki, masz szansę wybrać produkt, który będzie smaczny i zdrowy.
Materiał zewnętrzny