Strona główna
Poradnik
Tutaj jesteś
Poradnik jak dobrać wędlinę

Jak wybrać dobrą wędlinę?

Data publikacji 13 października 2023


Wędliny to bardzo popularne produkty w kuchni polskiej. Do wyboru są różne rodzaje mięs, które przyrządza się też na kilka sposobów. Jak dokonać właściwego wyboru, na co zwrócić uwagę podczas zakupów? Poniżej znajdziesz kilka pomocnych wskazówek.

Pochodzenie i jakość mięsa


Zwróć uwagę przede wszystkim na skład produktu. Wysokiej jakości wędliny powinny być produkowane z mięsa pochodzącego od zwierząt hodowanych w odpowiednich warunkach. Zwróć uwagę na ilość mięsa w 100 g gotowego produktu. Unikaj wędlin, które mają w składzie dużo dodatków, takich jak woda, skrobia czy soja. Część z nich może też zawierać cukier, barwniki, wzmacniacze smaku czy konserwanty.


Metoda wędzenia


Tradycyjnie wędzone mięso ma bogatszy smak w porównaniu do produktów wędzonych chemicznie. Jeśli na opakowaniu jest informacja o naturalnym wędzeniu na drewnie, to zazwyczaj świadczy o wyższej jakości produktu.


Dodatki i konserwanty


Warto wybierać wędliny z jak najmniejszą ilością sztucznych dodatków. E-numery to często konserwanty i ulepszacze, które nie powinny znaleźć się w produktach dobrej jakości. Czytaj też te informacje, które są zapisane na opakowaniu drobnym drukiem. Im bardziej ubogi skład, tym wędlina będzie zdrowsza. Unikaj m.in. MOM-u, aromatu dymu wędzarniczego, fosforanów i solanki, białka sojowego czy skrobi, karagenów, gum i pektyn.


Wygląd i konsystencja


Dobrze, jeśli wędlinę można zobaczyć przez opakowanie. Powinna mieć jednolity kolor, bez plam czy nadmiernego tłuszczu. Nie powinna być gąbczasta ani błyszcząca czy mieniąca się kolorami. Świadczyłoby to o wysokiej zawartości wody i konserwantów. Wiele z nich, mimo że zachęcają smakiem i wyglądem, to podróbki naturalnych i przygotowywanych zgodnie z tradycyjnymi recepturami produktów.


Regionalne specjały


W różnych regionach Polski, jak i innych krajach, produkuje się charakterystyczne dla danego miejsca wędliny – jak m.in. szynka parmeńska, chorizo, kaszanka. Przy wyborze warto zwrócić uwagę na regionalne specjały, które mogą być nie tylko smaczne, ale także stanowić ważny element lokalnej tradycji.


Domowa wędlina


Możesz też upiec kawałek mięsa (szynkę, polędwicę, pierś indyka, filet kurczaka) i kroić go w plastry na kanapki. Jeśli masz czas i ochotę, możesz też samodzielnie przygotować domową wędlinę, np. szynkę. Potrzebne jest dobrej jakości świeże mięso, sól i ulubione przyprawy.


Wybór dobrej wędliny to nie tylko kwestia smaku, ale też jakości składników, metody produkcji i świeżości. Biorąc pod uwagę powyższe wskazówki, masz szansę wybrać produkt, który będzie smaczny i zdrowy.

Materiał zewnętrzny
 
 
 

Redakcja agagu.pl

Witaj w naszej redakcji, gdzie inspiracja spotyka praktyczną wiedzę! Jesteśmy miejscem, w którym pasja do domu, troska o dziecko, zieleń ogrodu oraz osobisty rozwój łączą się w harmonijną całość. Nasza redakcja to nie tylko zbiór artykułów, ale prawdziwa oaza pomysłów, wskazówek i inspiracji, które pomogą Ci stworzyć wymarzone otoczenie dla siebie i swoich bliskich.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?