Strona główna
Poradnik
Tutaj jesteś
Poradnik muffinki

Sprawdzony przepis na czekoladowe muffiny

Data publikacji 15 czerwca 2022

Ktokolwiek próbował wilgotnych muffinek czekoladowych wie, że to deser, któremu nie sposób się oprzeć. Są proste i szybkie w przygotowaniu, zachwycają smakiem i aromatem. Podpowiadamy najlepszy przepis na muffiny czekoladowe i dajemy wskazówki, dzięki którym zachwycisz gości wypiekami ze swojej kuchni!

Prosty przepis na czekoladowe muffiny

Podobno przepisów na czekoladowe muffiny jest tyle, ilu cukierników – i tych domorosłych, i zawodowych. Jedno dodają do nich pokruszoną gorzką czekoladę w kostkach, inni miksują różne rodzaje czekolad, jeszcze inni wolą naturalne kakao, a znana szefowa kuchni Nigella Lawson przygotowuje je z czekoladowymi groszkami do ciasta. Do ich przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników i godziny, z której połowę czasu muffiny czekoladowe spędzą w piekarniku. 

Wilgotne muffiny 

Podstawowy przepis na muffinki czekoladowe możesz uzupełniać dowolnymi składnikami. By były bardziej wilgotne możesz dodać krem czekoladowy, dowolny dżem, kawałki jabłek lub mus z tych owoców, maliny czy truskawki. Jest też wiele przepisów, w których do masy dodaje się zmiksowane lub pokrojone w małe cząstki banany. Te owoce doskonale współgrają z czekoladą. Nie bez znaczenia dla tego, by przygotować wilgotne muffiny jest także to, jakiego tłuszczu dodamy. Najczęściej przygotowuje się je z masłem lub roztopioną margaryną do pieczenia, ale swoich zwolenników mają także przepisy wykorzystujące olej. Są one nieco cięższe, a ich surowe ciasto ma rzadszą konsystencję, ale dzięki temu, że powstają z niego bardziej wilgotne muffinki czekoladowe, można je dłużej przechowywać i cieszyć się ich świeżością. 

Silikonowe formy, metalowe blachy i papilotki

W kuchni drobiazgi potrafią mieć ogromne znaczenie. Metalowe i silikonowe formy do muffinów, dzięki odpornym na wysoką temperaturę materiałom, z których są zrobione, są nie tylko łatwe w utrzymaniu czystości, ale i pozwalają na pieczenie bez użycia jednorazowych papilotek. Te formy wymagają jednak natłuszczenia przed nałożeniem do nich rzadkiego ciasta. Z kolei na papierowe foremki do muffinów nazywane papilotkami ciasto można nakładać bez żadnego dodatkowego natłuszczenia. Niezaprzeczalne są także ich walory estetyczne – można wybierać nie tylko spośród wielu kolorów, ale i wzorów dostosowanych do okoliczności, w których odbywa się impreza z czekoladowymi muffinkami w roli głównej. 

Redakcja agagu.pl

Witaj w naszej redakcji, gdzie inspiracja spotyka praktyczną wiedzę! Jesteśmy miejscem, w którym pasja do domu, troska o dziecko, zieleń ogrodu oraz osobisty rozwój łączą się w harmonijną całość. Nasza redakcja to nie tylko zbiór artykułów, ale prawdziwa oaza pomysłów, wskazówek i inspiracji, które pomogą Ci stworzyć wymarzone otoczenie dla siebie i swoich bliskich.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?