Sprawdzony przepis na czekoladowe muffiny

Ktokolwiek próbował wilgotnych muffinek czekoladowych wie, że to deser, któremu nie sposób się oprzeć. Są proste i szybkie w przygotowaniu, zachwycają smakiem i aromatem. Podpowiadamy najlepszy przepis na muffiny czekoladowe i dajemy wskazówki, dzięki którym zachwycisz gości wypiekami ze swojej kuchni!

Prosty przepis na czekoladowe muffiny

Podobno przepisów na czekoladowe muffiny jest tyle, ilu cukierników – i tych domorosłych, i zawodowych. Jedno dodają do nich pokruszoną gorzką czekoladę w kostkach, inni miksują różne rodzaje czekolad, jeszcze inni wolą naturalne kakao, a znana szefowa kuchni Nigella Lawson przygotowuje je z czekoladowymi groszkami do ciasta. Do ich przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników i godziny, z której połowę czasu muffiny czekoladowe spędzą w piekarniku. 

Wilgotne muffiny 

Podstawowy przepis na muffinki czekoladowe możesz uzupełniać dowolnymi składnikami. By były bardziej wilgotne możesz dodać krem czekoladowy, dowolny dżem, kawałki jabłek lub mus z tych owoców, maliny czy truskawki. Jest też wiele przepisów, w których do masy dodaje się zmiksowane lub pokrojone w małe cząstki banany. Te owoce doskonale współgrają z czekoladą. Nie bez znaczenia dla tego, by przygotować wilgotne muffiny jest także to, jakiego tłuszczu dodamy. Najczęściej przygotowuje się je z masłem lub roztopioną margaryną do pieczenia, ale swoich zwolenników mają także przepisy wykorzystujące olej. Są one nieco cięższe, a ich surowe ciasto ma rzadszą konsystencję, ale dzięki temu, że powstają z niego bardziej wilgotne muffinki czekoladowe, można je dłużej przechowywać i cieszyć się ich świeżością. 

Silikonowe formy, metalowe blachy i papilotki

W kuchni drobiazgi potrafią mieć ogromne znaczenie. Metalowe i silikonowe formy do muffinów, dzięki odpornym na wysoką temperaturę materiałom, z których są zrobione, są nie tylko łatwe w utrzymaniu czystości, ale i pozwalają na pieczenie bez użycia jednorazowych papilotek. Te formy wymagają jednak natłuszczenia przed nałożeniem do nich rzadkiego ciasta. Z kolei na papierowe foremki do muffinów nazywane papilotkami ciasto można nakładać bez żadnego dodatkowego natłuszczenia. Niezaprzeczalne są także ich walory estetyczne – można wybierać nie tylko spośród wielu kolorów, ale i wzorów dostosowanych do okoliczności, w których odbywa się impreza z czekoladowymi muffinkami w roli głównej. 

Redakcja agagu.pl