Znaczenie kaszy w diecie człowieka. Dlaczego warto ją jeść?

Dawniej jeden z filarów w diecie człowieka, potem na długo zapomniany i traktowany nieco po macoszemu dodatek do dań. Dzisiaj? Kluczowy składnik zdrowej, zbilansowanej diety. Kasza – bo o niej mowa – wzbudza często skrajne emocje, ale nikt nie zaprzeczy, że jest źródłem cennych witamin, składników mineralnych i odżywczych. A odpowiednio przyrządzona smakuje wyśmienicie!

Dlaczego kasza jest zdrowa?

W Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób dorosłych, zaraz po warzywach i owocach, które powinny być podstawą zdrowego żywienia, znajdują się produkty zbożowe, nie bez powodu. Czy wiesz, że powinny być one składnikiem większości posiłków, które zjadamy w ciągu dnia?Starajmy się wybierać jak najczęściej produkty pełnoziarniste, ponieważ im mniej rozdrobnione i przetworzone zboże, tym lepsza korzyść dla naszego zdrowia czy urody. Takie produkty zbożowe będą źródłem węglowodanów złożonych. Jednym z posiłków może być oczywiście kasza. Ten produkt dostarcza organizmowi składniki odżywcze, wpływając nie tylko na stan zdrowia, ale też samopoczucie, a nawet urodę.

Różnorodność gatunkowa kasz sprawia, że każdy, bez względu na osobiste preferencje smakowe, może znaleźć rodzaj, który będzie dla niego najlepszy. Do wyboru jest m.in. kasza gryczana, bulgur, manna, kasza jęczmienna oraz wiele innych.

Dlaczego kasze są tak polecane przez ekspertów zajmujących się żywieniem?

  • są źródłem błonnika pokarmowego – regulują pracę układu trawiennego, zapobiegają zaparciom, są elementem profilaktyki przeciwnowotworowej,
  • dostarczają składniki mineralne – magnez, cynk, żelazo, potas, witaminy z grupy B,
  • wpływają na stan zdrowia i samopoczucie – odpowiedni bilans witamin w organizmie sprzyja utrzymaniu koncentracji, zapobiega skurczom mięśni, wypadaniu włosów, łamaniu paznokci,
  • są naturalne, nisko przetworzone, nie wymagają stosowania sztucznych konserwantów ani substancji poprawiających smak, zapach czy wygląd.

Jak widzisz, warto jeść kaszę i serwować ją najbliższym. Nie będzie przesadą stwierdzenie, że kasza jest elementem profilaktyki zdrowia, w walce z otyłością, cukrzycą czy podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi. Co powiesz na to, że jednocześnie spowalnia procesy starzenia, zwalczając wolne rodniki?

Co jeszcze warto wiedzieć o kaszy?

Wiesz już, dlaczego kasza jest tak ważnym elementem diety, ale możesz zastanawiać się nad jej wyborem czy sposobem przyrządzenia. Rzeczywiście, niektóre produkty mogą nie spełniać standardów, jeśli chodzi o walory ekologiczne i odżywcze. Jak uniknąć kaszy gorszej jakości? Kupując ją w zaufanych miejscach np. kaszka dla dzieci i dorosłych HELPA jest dostępna w sklepie internetowym producenta, ale też dobrze zaopatrzonych sklepach ze zdrową żywnością.

Zrezygnuj z kasz instant i innych, których przyrządzenie ogranicza się do zalania proszku wodą. Nie są one tak wartościowe jak te, gotowane metodą tradycyjną. Poza tym dają więcej możliwości wykorzystania zarówno w wersji na słono, jak i na słodko. Możesz potraktować je jako dodatek do dań głównych w tradycyjnym wydaniu (np. kasza z gulaszem i ogórkiem kiszonym) albo w nowoczesnej, szybkiej formie (np. jednogarnkowe kaszotto).

Redakcja agagu.pl