Jak parzyć kawę w chemexie?

Podobno świat dzieli się na kawoszy i herbaciarzy, chociaż wydaje się, że do pierwszej grupy zalicza się jednak znaczna większość z nas. Smak aromatycznego, czarnego naparu, jest dla wielu z nas pierwszym rytuałem o poranku, chwilą odpoczynku w pracy czy dodatkiem do popołudniowego ciastka. Jak parzyć kawę w chemexie? Przyjrzyjmy się zagadnieniu z bliska.

Chemex i jego krótka charakterystyka

Chemex jest nie tylko pięknym naczyniem wykonanym ze szła, które niejednokrotnie stanowi element dekoracyjny naszych domów czy mieszkań, ale także ulubionym narzędziem do przygotowania kawy. Peter Schlumbohm to twórca zaparzacza do kawy nazywanego chemexem. To popularne urządzenie powstało w 1945 roku w Nowym Yorku. Inspiracją do stworzenia chemexa była kolba Erlenmeyera oraz szkoła designu Bauhausa i sprzęt laboratoryjny. 

Chemex to naczynie w kształcie klepsydry wykonane ze szkła borokrzemowego. Wąska szyjka naczynia otoczona jest drewnianym kołnierzem z impregnowanego drewna oliwnego oplecionego sznureczkiem. Chemex posiada także szklane ucho dla wygody użytkowania. Standardowy model jest w stanie przygotować dla nas aż 900 ml naparu. Odnaleźć można także wersję na dziewięć, a nawet dziesięć filiżanek naparu, bądź wersję mini, w której jednorazowo uda nam się przygotować 250- 300 ml. Wybór zależy przede wszystkim od indywidualnych preferencji i upodobań każdego użytkownika.

Skuteczna metoda na pyszną kawę z chemexa

Chemex jak parzyć swój ulubiony, ciemny, aromatyczny napój? Do przygotowania kawy w chemexie potrzebne będą:

  • Miękka woda (najlepiej przefiltrowana w dzbanku),
  • 6,5- 7 g świeżo, grubo zmielonej kawy na każde 100 ml wody,
  • Chemex,
  • Termometr,
  • Łyżka bądź bambusowa szpatułka,
  • Waga,
  • Timer.

Do chemexa należy włożyć filtr oraz przelewać przez niego wodę dla pozbycia się papierowego posmaku. Następnie do filtra wsypujemy zmieloną kawę. Drobnym, okrężnym strumieniem zalewamy kawę w ilości około 60 ml wody o temperaturze 97-98°C, która zakryje świeżo zmielone ziarna. Taki napar należy około 10 razy zamieszać szpatułką. Następnie dolewamy pozostałą część przygotowanej wody o tej samej temperaturze. Następnie należy usunąć filtr z przefiltrowanymi fusami oraz zamieszczać gotowy napar, który pozostał w chemexie. Całkowity czas parzenia ulubionego, gorącego naparu zajmuję około 4 minut. To sprawia, że ulubioną kawą możemy cieszyć się o każdej porze dnia, w której znajdziemy 5 minut dla siebie.

Nie bez znaczenia pozostaje także filtr użyty do parzenia. O ile jego kształt jest przede wszystkim kwestią designu, o tyle zawsze powinniśmy wybierać filtry białe, by uniknąć tzw. papierowego posmaku kawy z filtrów brązowych.

Smak kawy zaparzonej w chemexie

Kawa z chemexa podczas zastosowania właściwej metody parzenia ma intensywny, bogaty smak. Odpowiedni sposób parzenia naparu zaprzecza „przyklejonej łatce”, jakoby kawa z chemexa miała płytki, przeciętny aromat i charakter. Przy pomocy chemexa możemy uzyskać czysty i pełny napar o wysokiej słodyczy.

Redakcja agagu.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.